Scoil: Ceann Trágha (Ventry)

Ceann Trá, Co. Chiarraí
Donncha Ó Cúrnáin

1. (gan teideal) (ar lean)

Aon uair amháin do buaileadh bean tighe éigint i gCill a Ruith breóidhte agus cuireadh fios ar an dochtúir di agus nuair a tháinig sé dubhairt ná leigheasfadh aon nídh í ach anairthe sicín coilig.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    fear díreach chun leíme anuas don gcapall nuair a glaoidh an coileach trí uaire agus dimthig an chapall ar chos- anáirde airist. Níor dhein sé stad na staonadh an turas so go dtáinig sé cómh fada leis an Séipéil. Do stad sé annsan airist agus nuair dfeuch an fearmór timcheall, chonnaic sé sluagh daoine thíos sa "duighe" agus iad ag imirt peile.
    Ní féidfadh sé corruighe a bhaint as airíst go dtí go dtáinig ceann des na fearaib aníos ón "duighe" cuige agus rug sé ar an srian agus theóirig sé an chapall abhaile go Cill a Ruith agus sara dhimthig sé uaidh dubhairt sé leis go raibh sé i gcontabhairt mhór an oidhce sin mara mbeadh é féin, agus gan a bheith amuigh cómh déanach aon oidhce eile.