Scoil: Clochán (uimhir rolla 14987)

An Clochán, Co. Chiarraí
Seán Ó Cúrnáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chonaic sé bean agus buicéad aici. Bhí tuille san abhainn agus níor bhféidir leí dul suas go dtí an Inch. Nuair chonnaic an Naomh í, d'fhiafruigh sé dí cá raibh si ag dul agus d'innis sé a sgéal dó, nár b'fhéidir leí dul treasna na habhann. Dubhairt an Naomh leí, "Siubhal indiaidh mise anois." Do dhein sí amhlaidh. D'fhéuch sé mór timcheall air agus chonnaic sé go raibh an tobar sin gan uisge. Níor dhein se acht comhartha na croise mór thimcheall an tobair. Tháinig an t-uisge annsan agus tá an tobar ann ó shoin. An lá san nuair a shrois sé barr an cnuic chonnaic sé fear i bhfeighil caora. Do shuigheadar síos agus bhíodar ag cainnt. Fé dheire do shín an fear a bhí i bhfeighil na caora a cos amach agus dubhairt sé go fuailr sé poch nuair a bhí sé sé-
    Gerard Ua Concubhair
    An Fhaiche, Co. Chiarraí