Scoil: Dubhghlas (C.)

An Dúghlaise, Co. Chiarraí
Eibhlín, Bean de Róiste

againn ach táimíd cinte go bhfuil shiad ann.
    Bhíodh na sean daoine ag cur trí na céile mar gheall ar na laetheanta san, cuid aca á rádh gur leis an Márta iad cuid eile aca gur leis an Abrán a bhaineann siad.
    Seo mar a tugadh laetheanta na Riabhaice ortha an céad uair:-

Bhí bó riabhac ann fadó agus táinig Márta ana-fhluich uirthi. Fuair sí a dóthain d'en aimsir agus do réir deallreamh is ar éigin a tug sí a h-anam leí. Nuair a tháinig an céád lá d'Aibreán bhí árd athás uirthi mar cheap sí go raibh sí saor ó bhaoghal. Annsan dubhairt sí:-
    "A Mhárit fealltúll dá deine a thugas fum níor fhéadais deire do cur liom ach anois ó tá an Abrán bog tagaithe is beag é mo bheann ort". Níor labhair Márta focal ach na céad trí laetheanta d'iaraidh
    Gobnait Ní Chonnchubhair
    An Rinn, Co. Chiarraí