Scoil: Srón (uimhir rolla 9090)

An tSrón Bheag, Co. Chiarraí
Pádraig Mac Carrthaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Bhí tíghearna talmhan dar bainim Dúbhgáin Ó Crónín in a chómhnuidhe san tig 'na bhfuil an sagart paróiste in a chómhnuidhe anois. Do thárla sin tímceall céad is seasga bliadhain ó shoin. Bhí sé ana crúaidh ar a thineóntí. Bhí tríúr mac aige agus bhí gach duine aca in a dlíghedóir ar son na Condae. Tíoránaig a beadh iad agus bhíodar ana crúaidh ag cur an dlighe ar na daoine agus bhí daoine macánta díbeartha aca. Do rugadar ar mhach bhaintraighe a bhí in a cómhnuidhe inaice Cíll Áirne agus dúbhradar gur mhairbh sé fear a bhí in a chómhnuidhe i Ráthmhór. Do crochadh an fear agus níor dhein sé an gníomh sin in aoncor. Núair a bhíodh an tíghearna ag dul go tigh mór a bhí aige i gcómharsanact Cíll Áirne bhúaileadh an bhóthair os cómhair tige na bhaintraige Théigheadh sí ar a glúnaibh agus chuireadh sí easgaine air Lá amháin bhí duine úsal in aonfheact leis an dtíghearna ag gabhail thar a tig. Cúaidh an bhaintreac ar a glúnaibh mar ba gnath léi díarr an duine uasal air filleadh agus sásamh éigin do thabhairt do'n mhnaoi a bhí i dtriblóid. Níor chuir sé aon tsuim ann. D'fhill an duine úasal agus díarr sé uirthi an raibh aon nídh le rádh aice in a choinnibh. Dúbhairt sí ná raibh act an rascail a bhí i naofheact leis
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Lios na gCeann, Co. Chiarraí