Scoil: Drom Loiste (uimhir rolla 5113)

Droim Loiscthe, Co. Mhuineacháin
Seán Ó Maoláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go raibh loch ‘na thimcheall. Taréis tamaill thug an bó chúil fheachaint siar agus chonnaic sí an loch. Tháinig d’eisteann ar an mbuin nuair a chonnaic sí an báinne ag dul amudha agus ní dhearn sé ceo na frighde ach an cos a tharraingt, speach a thabhairt do’n mhnai idir an dá súil. Bhroch léi annsin, thugh an fhairrge uirthi fein, radharch ní fhachtas uirthí ar thalamh na h’Éireann ó shoin.
  2. Tá tobar in-aice na n-áite luaidhte thuas ar a dtugtar Tobar Lastra, agus deirtear go bhfuil dá naoimh curtha ann – Naomh Clara agus Naomh Lastra. Téigheann daoine chuig an tobar gach céad Domhnach de Lughnasa agus Bealtaine.
    Bhí sgrín de Naomh Adhamnáin san gceanntair sin freisin ach sgriosadh é in aimsir na Lochlannach san naomhadh aois.
          1. cluichí
    Aodh Ó Dubhthaig