Scoil: An Gleann Mór (uimhir rolla 11748)

An Gleann Mór, Co. Chiarraí
Máire T. Ní Chonaill

Ar an leathanach seo

1. Fadó sar ar cuireadh na sgoileana naísiúnta ar bun bhí a lán sgoileanna ? ag na seana muínteoirí. “Sgoileanna sgairte” a ghlaoidís ortha. Bhíodh sgoil acu fé gach pluais mór agus i tighthe beaga suaracha. Bhí sgoil i Gort na Meachainí i plaisín árd ar a dtugtar Cnocán an lubhair. Riobárd h Airis ó Chill Mhic Chiaraín a bhí á mhuínead Ní gheibheadh sé aon phágh an uair sin ón Gobhermint ach is amhlaidh a theígheadh sé chun tighthe na sgolaírí chun é fein a chothú. Lá airighthe go raibh sé ag muíneadh tháinig Tadhg Mór Ó Conchubhair a bhí thiar in Oileán Mór chuige. Seo mar dubhairt an cuairthíoir.
    “Ar cnocaínín an lubhair atá
        1. foirgnimh