Scoil: Braighde (uimhir rolla 11343)

Na Braighde, Co. Chiarraí
Máire C. Ní Chonchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a fuair sé deoch nár dhíol sé as. Oichche spéir gealaighe a bhí ann agus bhí an talamh clúdithe le sioc bhí Liam ag teacht abhaile ó bheith sa baile mór. Shuidh sé síos fé crann mór mar bhí an fuacht ag dul tré 'na croidhe. "A" ar seisean, "dá mbeadh gloine uisge beatha agam anois deinfeadh sé ana maitheas dom." "Seo dhuit é" arsa firín beag a bhí ar an crann. "Go raibh míle maithe agat" arsa Liam, ag tógainnt gloine uisge beatha uaidh a bhí chomh mor leis an duine beag féin. D'ól Liam a raibh sa bhuideal agus thug sé chun dul abhaile. Acht béigin dó teacht thar nais don feirín beag arís. Annsan d'éirigh sé chun dul abhaile arís. "Caithfidh tú mise do dhíol", arsan feirin beag. "Cad na thaobh gur thughas dom é" arsa Liam. Níor iarras ort é. Pé sceal é díol mise arsan
    Domhnall Ó Suilleabháin