Scoil: Bun Glaise (uimhir rolla 10662)

Bun Glaise Thuaidh, Co. Chiarraí
Tadhg Ó Laoghaire

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Raibh aige annsan acht leath-shiúl. Dubhairt sé leis arís an bhóthair do ghiorrú "Níl sé ar mo chumas" ar seisean arís agus cuirfidh mé mo shúil amhain eile i ngeall leat ná giorreachaidh tú an bóthar" "Cé gheobhfaimid chun é do shocrughadh" ars' an tarna fear "An céad fhear eile a casfaidh orainn ar seisean. Do chas an triomha d'fear ortha agus d'fhiafhruig sé de an raibh sé ar a chumas an bóthar do ghiorrú "Ta go deimhin ar seisean" agus thóg sé amach a shúil amháin. Bhí sé dall annsan. Bhíodar af dul thar teampall agus dubhairt an fear dall leis é fein cur isteach ann cun báis d'fhághail. Cuireadh isteach é chuaidh sé sa fothain ann i gcómhair na h-oidhche. Nuair tháinig an oidhche do bhailig na cait go léir isteach ann. Bhí rí aca. "Innis scéal duinn a rí" arsa an cait go léir do. "Neosfainn go maith acht bheadh eagle orm fo mbeadh duine éigin ag éisteacht liom." "Ní bheidh aoinne ann i ngan fhios duinn" ar siad agus d'fhéacheadan mór timcheall ortha. Ní fheaca siad aoinne. Tosnuig an rí ar an scéal. Dubhairt sé go raibh tobar ins an teampall sin agus go
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Tadhg Ó Briain