Scoil: Curraichín (B.) (uimhir rolla 15978)

An Curraichín, Co. Chiarraí
Seán Ó Scothlaoich

Ar an leathanach seo

1. Sin é an áit go bhfuillim i mo chómhnuidhe. Dúbhairt Padruig ó Curráin liom go bhfuil an ainm sin ar an áit mar do bhíodh a lan éisg ag teacht isteach ann agus na Deiligíní nó na Dealgáin an ainm a bhí ortha. Éisg beaga a b'eadh iad. Bhí líonta ag na daoine chun bhreith ortha agus díoladh siad iad.
    Rinn na nDealgán, Co. Chiarraí
    Padruig de Róiste
    Padruig Ó Curráin
  2. Ta falla mór leathan ag dul ó Inis an Rígh go seana tig atá ins an oileán i Ros Beithe. Cuireadh an fhalla sin ann fadó cun an taoide a chóiméad ar an dtaobh thoir de, bhíodh na daoine ag dul suas agus síos ann go dtí an oiléan bhris sé an taoide é arís ac do bhris sé bearna mór in aon cuid de Táinig poll mór doimhin ann annsan ar a dtugtar Poll Gorm