Scoil: Tír Ó mBaoighill (Tyromayle) (uimhir rolla 12198)

Tír Ó Maoil, Co. Chiarraí
Conchubhar de Barra

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    síneadh do ceann aca. "Sin an ceann is treise sa tig." "Má sé" ars an t-Éireannach. "An mbeidh ceann déanta agat fé mhaidin agus ar bhreacadh an lae." "Is dóigh liom" ar seisean "go ndéanfaidh sé an gnó." Ba mhó ná san iomrascál na muca.
    An sean-ghleachuíocht agus ní h-aon mhárbhú é sin ach gheóbhaidh tú anocht é ach caithfidh tú geallamhaint go dtabharfaidh tú go hÉirinn me. D'árduigh sé a sheólta agus chuaidh sé go dtí an oileán 'na raibh an beirt driothár. Bain an draoidheacht dóibh. Do sheóladar leó annsan abhalle go dtí an athair agus do mhaireadar go lán láidir.
    Brighid Ní Leidhin