Scoil: Cill Rialaigh (uimhir rolla 14988)

Cill Rialaigh, Co. Chiarraí
Séamus B. Ó Lúbhaing

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    áit an Fiolar go dtógfadh sé Uibh Ráthac ar fad leis. Do sgríobhadar litir chun Seán Sigerson i n-Acadh Ghada agus sgríobhadar san litir chun Muinntir Chonnaill i nDoire Fhíonán agus thugadar san fógra éirighe amach i gcoinne an Fhiolair. D’éirigheadar amach thoir is thiar thuaidh is theas agus thosnuigheadar ar bheith ag pleanncadh na mbeithidheach.
    Sé an cómhradh a bhí eatortha an oidhche sin ná
    Buailighidh agus pléascaidh ba beaga
    Ramhra an tSasanaigh.
    Mharbhuigheadar mór-chuid acu agus chuireadar i n-áiteanna na feicfí iad agus chuireadar ar salann a thuille acu.
    Bhí spiairi éigin i measc na bhfear agus chuir sé sgeula chun an Fhiolair. Tháinig an Fiolar agus droch-chrot air agus bhailibh sé chuige na beithidhigh nár deineadh aon nídh leó agus d’imthigh sé agus ní fheachaich aoinne a thásg ná a thiairisg i nUíbh Ráthach riamh ó shoin.
    Bhí fear dárbh ainm Tadhg na Steall ag marbhú na mbeithidheach i dteannta na bhfear agus dubhradh leis go ndubhairt duine éigin leis an Fiolar gurbh é féin an ceann a bhí ar na fir. Do scannraidh Tadhg agus chúm duine éigin an bhéarsa seo
    Máire Ní Chonaill