Scoil: Cill Rialaigh (uimhir rolla 14988)

Cill Rialaigh, Co. Chiarraí
Séamus B. Ó Lúbhaing

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus leathan sé ar na leabthacha é. Nuair a bhíonn an t-aoilleach leathta ar na leabthacha go léir ag m’athair geibheann sé na sciolláin agus cuireann sé isteach i mála cuid acu agus tugann sé go dtí an garraidhe. Leathan m’athair na sciolláin anuas ar an aoilleach a bhíonn leathta ar an na leabthacha. Bíonn ceithre cinn de sciolláin ar leithead na leapa, agus bíonn na sciolláin leath-throigh ó na chéile. Taosgann Pádraig an chré ón gclais le sluasaid agus clúdhuigheann sé na sciolláin leis. Nuair a bhíonn na gais cúpla órlach ar aoirde cuireann m’athair giobhana ortha. Is amhlaidh a cheannuigheann sé an giobhana sa chathair. An fhaid a bhíonn m’athair ag cur an giobhana ortha, bíonn Pádraig ag taosgadh na cré leó. Nuair a bhíonn na gais mór deineann m’athair iad a spragháil le cloch ghorm ar eagla go dtiocfadh an dubh ortha. Baineann m’athair na prátaí nua i dtosach an fhóghmhair.
    Seán Ó Séaghdha
    Bólas, Co. Chiarraí