Scoil: An Caladh (uimhir rolla 11313/11419)

An Caladh, Co. Chiarraí
P.Ó Loingsig

1. Bágh Oisín.
    Ar an dtaoibh thiar do Roinn Cathrac tá cuan deas ciuin agus tugtar Bágh Oisín mar ainm air.
    Deir na sean-daoine gur baisteadh an ainm sin ar an gcuan mar nuair a bhi Oisín ag teacht ó Thír na n-Óg is isteach tríd an gcuan san a tháinig sé agus é ag marcuigheacht ar an gcapall bán.
    Thángadar i dtír i dTráigh na gCaorach. Theastuig ó Oisín dul as san go Cíll Áirne cun Finn agus na Fianna d'feiscint acht nuair a srois sé Gleann Cárthaig do bhuail mór sheisear fear leis agus iad ag iarraidh cloch mhór do chur isteach i dtrucaill. Do bhí an cloch ró throm dóibh agus do chrom Oisín síos cun cabrú leo. Briseadh crios na diallaite agus thuit Oisín ar an dtalamh agus dineadh sean-duine lag de.
    Tugtar Bealac Oisín ar an mbóthar a lean Oisín treasna an chnoic idir Barra na h-aoine agus gleann Cárthaig.
    Rinn Chathrach, Co. Chiarraí
    Dómhnall Ó Cinnéide