Scoil: Athgarvan, Curragh (uimhir rolla 13350)

Áth Garbháin, Co. Chill Dara
Bean Mhic Niocaill

1. Scéal M (ar lean)

Bhí duine muintearda leo agus Brían Ó Céarnaigh ab' ainm dó.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    ar Bhrian agus thug sé a mheallacht don spioraid agus dubhairt sé leis imtheacht láithreach go Cill Stiopáin agus fanacht ann go lá na mb. D'imthig an spiorad 'na spleannc agus ní fhacathas ó shoin é ach nuair so chuaidh Brian abhaile agus nuair a shiubhal sé isteach sa chistin thuit an maidrín a bhí aige min-marbh ar an úrlár. Bhí sé traochta ag an dtroid a chur sé súas leis an spiorad. Nuair a bhíodh Brian Ó Céarnaig ag cur síos ar an spiorad sa deireadh sé i gcomhnuidhe ná raibh fhios aige cad ina thaobh gur thug an gabha fé mar nár dhein sé aon éafcoir riamh air ach amháin gur dhiultuigh séleis dul ag tarrac na mona abhaile do, Domhnach éigin go raibh meithiol Domhnaigh ag an ngabhainn.
    Cill Mháille, Co. an Chláir
    Bríghid Bean Mhic Niocaill