Scoil: Athgarvan, Curragh (uimhir rolla 13350)

Áth Garbháin, Co. Chill Dara
Bean Mhic Niocaill

1. Scéal R (ar lean)

Ní raibh focal Béarla ag seanmháthair m'athair - Bean Uí Gealbháin ab ainm dí.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    gceann mo shin-shean-mháthar ná gurb amhlaidh a bhí duine des na comharsanaibh ag briseadh isteach sa bhfeirm agus ag crú na mbó, i rith na hoidche nó go moch ar maidin. Dubhairt sí go bfanfadh si na suidhe ar feadh na hoidhche ar fad chun breith ar pé bitheamnach a bhí ag goid a cuid bainne.
    Ceart go leór. Nuair a bhí na leanbhaí ag dul a codlad an oidhche sin dubhairt sí leis an mac ba shine a bhí aice gan dul a codlad in aon-chor ach cóta mór a chur air agus buaileadh amach sa pháirc in einfeacht leí. Nuair a bhí an [?]-tighe 'na gcodlad aice, chuir sí an glas ar an ndoras agus bhuail sí amach - í féin agus an stócach agus chuadadar i gcéile i n-áit éigin sa pháirc mar a raibh radharc maith acu ar na buaibh. D'fhanadar mar sin i rith na hoidhche ach níor chuir aoinne isteach ortha. Díreach ag breacad an lae d'eirigh an bhó agus níor dhein sí siad nó cómhnuidhe gur shrios sí rach no lios a bhí ar an bhfeirm. Do lean bean Uí Ghealbháin agus an stocach í, ach do leath na súla ortha nuair a chonnaiceadar an laogh ag teacht amach an an lios agus ag dul anonn go dtí an bhó agus chromad ar í a
    Is beag nó gur thuit an stócach i bfanntanas ach ní eagla nó scannrad a tháinig ar a mháthair ach olc agus fearg. Do chuaidh si in áirde ar an lios agus bata mór trom 'na láimh aice agus do bhagair sí an laogh ón mbuin agus do thug sí agaid na muc is
    Cill Mháille, Co. an Chláir
    Bríghid Bean Mhic Niocaill