Scoil: Athgarvan, Curragh (uimhir rolla 13350)

Áth Garbháin, Co. Chill Dara
Bean Mhic Niocaill

1. Scéal R (ar lean)

Ní raibh focal Béarla ag seanmháthair m'athair - Bean Uí Gealbháin ab ainm dí.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    na madraí ar shideóga an tsaoghail. Dubhairt sí nár mhaith an gníomh dóibh laogh a goid ó bhaintrig bhocht go raibh cúram trom uirthi, agus go raib sé sin dona go leór gan a cuid bainne a ghoid uaithi anois. Bhuail sé cupla leang leis an mbata ar an gclaidhe a bhí mórthimceall an leasa agus thug sí a dubh-shlan do shideóga na hÉireann agus d'innis si doibh nach fada a beadh a cuid bainne-se acu go dthiomainfeadh sí an bhó go dtí an chéad aonach a bheadh i nInis agus go ndiolfadh si ann í.
    Do dhein sí amhlaidh, do dhiól sí an bhó cúpla lá 'na dhiaigh sin agus níor chuir na sideóga isteach uirthi ón lá san amach, nó sin mar a deireadh si féin agus i 'na tsean-mhnaoi, pé scéal é, agus má tá bréagh ann ní mise a chum nó a cheap é.
    Cill Mháille, Co. an Chláir
    Bríghid Bean Mhic Niocaill