Scoil: Tibohine (uimhir rolla 15544)

Tigh Baoithín, Co. Ros Comáin
Úna Ní Thiomáin

bidh Cuanaidh athair an Baoithin againn-ne acht Brenáin b'athair do col-ceathar Colm Cille.
    An fear againn-ne Baoithin i n Airteach. Deir an beatha Colm Cille le Maghnus Ó Domhnall 1532 na taoibh go raibh sé níos áoirde agus níos sgíamhaighe na na naoimh eile do bhí in Eirinn le na linn agus nuair chuala Baoithin Colm Cille gá rádh sin, d'iarr ar Dia é do dhéaamh níos lugha agus a áilleacht a bhaint de. Agus fuair sé sin ó Dia oir d'iarr Colm ar an dtalamh do bhí faoi na chosaibh leigint do dul síos san talamh go raibh sé níos isle na na daoine eile. Annsin dubhairt Colm Cille leis an dtalamh "Stad" agus do stad sé.
    Rinne Baethin féin dán ag cur an méid sin i gcéill dúinn agus tá 32 línte in san dán a rinne sé agus tá an dán le fagháil in Beatha Colm Cille rinne Maghnus O'Domhnall. Rinne an Baoithin séo filíoct eile acht is doigh go bhfuil sé go léir caillte anois, acht an méid do shabháilt Maghnus 1532 dúinn ag cur síos ar Colm Cille acht an méid sin féin cé gur shíl Maghnus go mbadh é Baoithin do rinne é ní féidir sin oir níl an caint sathach aósda.
    Thug na Sasanaigh Taghboyne ar Tigh Baoithin ó thús acht diaidh ar ndiaidh rinneadh
    Úna Ní Thiomáin