Scoil: Naomh Ceitheach, Runnamoat, Ballymacdurley (uimhir rolla 8499)

Runnamoat, Co. Ros Comáin
Gráinne, Bean Uí Neachtain

Tosuigheann sé ag moladh an fhir ionphósta, a tighe, a chuid talmhan, a mhéid stoc &rl.
    Má bhíonn fear an tighe sásta cuirtear an cheist ar an gcailín & má bhíonn sise sásta leis an bhfear ghnitear an cleamhnas.
    Luadhann fear-an-tighe an spré a bhíos ag an gcailín. Amannta bíonn saghas bargúin acu cosamhail leis an mbargúin a bhíos ar siubhal ar aonach, an fear óg ag iarraidh níos mó airgid & athair an chailín a rádh nach dtiubradh sé níos mó di. Faoi deire thiar thall socruightear an difríocht a bhios eatorra le cabhair an fhir eile, tógann sé amach buidéal & óltar sláinte an mbeirt.
    Socruightear annsin lá an Phósadh. Tagann an lá sin. Fadó bhíodh custúm acu bainfeis a thabhairt & cuireadh a thabhairt dos na comharsanaibh a teacht lá an Pósadh bailigheadh a lán carr cliathán & téighidís go dtí an Séipéal & nuair a pósadh an beirt thiomáinidís ar turas fada sul a tagaidís go dtí teach an chailín. Annsin Thosnuigheadh an féasta.
    Gleasadh buachaillí an ceanntair nach mbíodh cuireadh acu i sean - éadaigh cosamhail le mná & cuid eile i dtuighe & téighidís go dtí an bainfeas.
    Pádraig Mac Cormac
    An Baile Glas (Mahon), Co. na Gaillimhe