Scoil: Doire Clathach (uimhir rolla 11931)

Doire Clochach Uachtarach, Co. Chorcaí
Éamonn Mac Firbisigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cuaird ar an áít deic mbliana o soin agus bhí an páircín dubh le duine Bhíodar ann ó gach aon áit ag deanamh "Rounds." Tamall ón Teampaillin bhí tobar beag i lár na paírce agus tughas fé ndeara gur thug na daoine cuaird ar an dtobar nuari a bhí an "Rounds" deanta aca cun iad fein a coisreadh leis an uisge san dtobar. Sul a fhágadar an áit caitheadar pinginí annso is annsuid tiompall an tobair. Sean-nós abead é d'airigheas mar dioluíocht.
  2. Téidheann na daoine leis ar oilitreac go dtí uaig an Atar Sheaín Paor. Is ar an 24adh lá de Meitheamh a théidhean siad ar an dturas seo.
    Sagart Paroíste a beadh an t-Athar Sean i Ros Oilitir a fuair bás tiompall na bliana 1831 agus tá sé curta sa sean Reilg do chonnaic me fein an uaig 1932. D reír gach cúntas tá le fághail duine an léígheannta a bead an Sagart agus n-a theannta san