School: Tráigh Phraisce (B.) (roll number 5565)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Súilleabháin

Do theasbáineadh Samhail i féin do dhaoinib istoidhche sa Dromhatighe Bhéara, agus i bfuirm Cráin muice a thagadh sí
    Oidhche amháin do mhairbh sí fear. Tamhall na dhiaidh san bhí fear ag teacht an treo ceudhna. Níorbh ó'n áit é; ach ar uair mhairbh na h-oidhche do ionnsuigheadh é. Ní raibh fhios aige focal mar gheall ar an Samhail ach núair ionsuigheadh é thairg se Sgian Coise Duibhe a bhí na phóca aige agus chuir sé an sgian isteach innte agus do fhág innte í
    Fuair sé lóistín cómhgarach do'n áit, agus ar maidin chuadar thar nais go dtí an áit agus ní raibh ann roimis ach carn glóthaighe agus Sgian na Coise Duibhe shaithte innte.
    Diarmaid O Suiliobháin
    Ceapach na Páirce Thoir, Co. Chorcaí