Scoil: Carraig an Ime (uimhir rolla 4457)

Carraig an Ime, Co. Chorcaí
Seán Ó Luasa

Ar an leathanach seo

1. Is iol-aigeanta an earradh an aimsir, agus is mo Cleas a tairingean sí chúichi, o am go h-am, uaireanta mar maithe le dhaoine, ach ní minichi san na mar lom-uilc orta. Tá sean-fochal airithe a dheir go ngéillean an aimsir dh'a chéile, ach 'n-a coinnibh sin anonn, tá sean-fhocal eile a dheir go mbhainean an aimsir sasamh dh'a chéile, i gcas nach iongna annsó agus droch-shíon againn go minich nuair na fuil an aimsir fhéin sochair 'n-a h-aigne ar cadh air gur mait dhí stadh. Tá shéan-fhochal eile fós a dheir: "Tá'n tu cómh hataruigteach í t-aighne le lá Márta". Agus seo sean-fochal eile a thagran dho lá Marta. "Is mó cor a cuirean Lá Marta dhé," agus dha mbheadh a tuille achu ag taghairt dho'n lá ceadhna agus a minichi a ataruigheann sé a aigne, niorbh fheidhir aon ceann achu a sharughadh. Bhíon Lá Marta 'n-a Samradh