Scoil: Bárdínse (uimhir rolla 12399)

Barr Duínse, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Riórdáin

1. Sgéal Grínn
    Do bhí buachaill aimsire ag sagart fadó agus do chuir an sagart an buachaill amach lá ag piocadh chloch agus dubhairt sé leis "Imthigh ort anois agus bí ad bhuachaill mhaith agus tabharfhaidh Dia congnamh duit". Do bhí an páirc na leandanaibh agus gacre leand a phioch an bhuachaill. Nuair a tháinig an sagart amach um thráthnóna féachaint conus a bhí na clocha piocaithe aige d'fhiafruigh sé dhé chúis nár phioc sé as a céile iad agus dubhairt an bhuachaill "Airiú athair ná dubhraís go dtabharfhadh dia congnamh dom agus d'fágas gacre leand ag Dia."
    Máire Ní Dhuinnín Na Milíní.
    Fuaireas an sgéal seo thuas óm' seana mháthair Síle Bean Uí Loinghsigh atá na cómhnuidhe ins na Milíní i mBarúntacht Músgraí Uí Fhloinn Thiar.
    Aos:- 65
    Máire Ní Duinnín