School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. (continued from previous page)
    do bhí ana ocras air agus d'iarr sé cupán té ar an feirmeóir ach níor thug an feirmeóir do é agus do rith sé abhaile. Nuair a bhí sé imthighthe leithi an t-slíghe do thuit sé agus do bhí buidéal istig na phóca agus do cheap sé gur uisge a bhí ann agus d'ól sé é agus do thuir sé marbh.
    Ní raibh a fhios ag aoinne é ar feadh dhá uair a chluig agus do tháinig an t-Athair cuige ansan agus do thóg sé abhaile é. Do bhí ana bhrón ar an Máthair nuair a chonnaic sí é.
    Nuair a airig an feirmeóir é sin do bhí ana áthas air agus do chuaidh sé go dtí tig an bhuachaill sin agus do connaic sé an dhá chapall agus do thóg sé iad.
    Do chuaidh sé ann lá éigin eile leis agus chonnaic se an t-airgead go léir istig i seómra agus chuaidh sé isteach agus do ghoid sé é. Do bhí a fhios ag bhean ansan cé ghoid an t-airgead agus chuaidh sí go dtí na gardaí agus d'innis sé dóibh cad a thuit amach.
    Do mharbhuigheadar an feirmeóir agus do chuireadar é leis an bfear eile.
    Brighidh Ní h-Iarfhlaithe