Scoil: Céim an Fhiaidh, Béal Átha'n Ghaorthaidh (uimhir rolla 16210)

Céim an Fhia, Co. Chorcaí
Donncha Ó Súilleabháin

1. Na Buachaillí Bána : Cath Céim an Fhiadha. 1822.
    Sé Captaen Rock a chuir an ghluaiseacht ar bun i lár Chonntae Chorcaighe. Bhí sé na chómhnaidhe ar Charaig Fharaire i bParóiste Chill Mhuire. Thug sé i dteannta chéile roinnt fear agus dhein sé iad a dhearbhughadh bheith dílis do féin agus dá dhlighthibh. Agus as san a thosnuig an obair Thug sé órdughadh dhóibh go gcaithfidís na gunnaí a thógaint ó lucht leanamhna na Sasanach timcheall na Banndan agus i n-Iarthar Theas Chorcaighe.
    Chuaidh dream fear ón mball so timcheall Bhéal Atha-'n - Ghaorthaidh siar go Paróiste Beanntraighe agus thógadar roinnt gunnaí ós na tíoránaigh. Fuair Iarla Bheanntraighe sgéal mar gheall air agus bhailig roinnt gíománach
      1. daoine
    Pádraig Ó Murchadha