Scoil: Baile Choitín (C.) (uimhir rolla 16110)

Baile Choitín, Co. Chorcaí
Caitlín Ní Rignigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Deirtear gur comhartha fearthaine é, an ghealach a bheith ar a drom nó "fáinne" a bheith mór thimpeall uirthí. Is cómhartha seacha na réalta abheith go geal ins an spéir. Creideann siad leis go mbeadh droch-shín ann dá mbeadh bogha-leach ins an spéir ins an tráthnóna ach creideann siad go mbeadh aimsir breágh ann dá mbeadh sé ann ins an maidin.
    Is gaoth andeas agus aniar andeas a seideann an cuid is mo fearthainne leó. An gaoth adthuaidh bíonn siad fuair. Is cómhartha fearthainne é an cat a bheith in a shuidhe cois na tune agus a dhrom iompuighthe léi. Samhluightear dúinn go mbíonn na cnuich ana gár dúinn nuair a bíonn an fearthaine ag teacht. Uaireanta cúntar bád den cutar abíonn ar na tonntacha deirtear gur cómhartha um stuirme é. Nuair a thagann na drúcanigh go dtí an talamh sin cómhartha eile go mbeadh aimsear breádh againn.