Scoil: Baile Choitín (C.) (uimhir rolla 16110)

Baile Choitín, Co. Chorcaí
Caitlín Ní Rignigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dtí an tig, agus deirtear dá mbeadh chuileóg ag dul mor thimcheall an coinnle go mbeadh litir ag teact cugat. Dá dtuitfeadh an scían deirtear gur tuair é sin go dtiocfadh stróinséar cun an tighe.
    Deirtear dá dtuitfeadh do láimíní ar an dtalamh agus dá phiochfá íad suas duit fein deirtear gur mí rathamhar é. An céad úair a raghfá isteach in Eaglais deirtear go bfaghfá an rud abheith tú ag íarradh air. Dá mbeadh do lamha go tochas gur comhartha é go mbeadh airgeadh ag teacht cugat. Deirtear dá mbeadh bhuich ana dearg ar an gcoinneal deirtear gur comhartha é go mbeadh leitir ag teacht cugat. Dá gcuirfeá do bhróig ar an mbórd deirtear go mbeiteá ag troid. Dá bfeichfeá dhá scían agus íad ag deanamh croise deirtear go mbeadh troid sa tig. Má thagann an sgíathan leathar isteach sa tig deirtear go bfaigfeadh duine bás. Deirtear dá nighfeá do shúil i n-uische abeadh ag gluaiseacht ag breacha an lae go mbeadh do shuil comh glan leis an uisge. Dá bfaighteá airgead ar Dia Lúain deirtear ná