Scoil: An Tulach, An Gleann; Midhros, Cill Mhic Aibia agus Cill Fachtna Beag

An Sciobairín, Co. Chorcaí
Mícheál Ó Cuileannáin

1. (Súsán Ní Chárthaig do fuair ó Dhomhnal Ó Drisceoil ón Ráth)

Bhí fear darbh ainm Seán Ó Coileáin na chomhnuidhe i nGleannaghort os cionn Loch Adhain. Do bhí páirceanna ar chliathán an chnuic aige agus iad ag eirghe os cionn a chéíle ar nós staidhre.
    Do bhain sé aiteann i bpáírc acu lá, agus do bhailig sé na huthóga len a ch'rán agus len a ghabhloíg. Shocruig sé go deas i mbeart in áirde ar chlaidhe iad, agus dfháisg sé an beart go maith. Sheasaimh sé ansan le hais a' chlaidhe chun an beart do chur ar a mhuin, ach do réír dheabhraimh thairigh sé an téad ró thréan, agus do ghluas an beart thar a cheann amach, agus do sciúd le fanaig síos.
    D'fhéách Seán ar an mbeart ar feadh tamai agus ansan do labhair sé:
    "Is minic a chualag gur tar(a) éís a chítear gach tuathbheart, ach romham amach a chímse í."