Scoil: Carrickerry (B.) (uimhir rolla 11280)

Carraig Chiarraí, Co. Luimnigh
Seán Ó Conaill

Ar an leathanach seo

1. Tá mise in mo chómhnuí i nGleannsearúil. Is ann a rugadh agus a thógadh m'athair, leis. Tá sé breis agus seasca bliain d'aois agus is cuimhin leis Cogadh na Talmhan san áit seo.
    Talamh fluic, fúar, fíadhain, searbh a bhí san chuid is mó de Ghleannsearúil an uair úd agus mar bárr ar ghac mí-ádh droc Thígearna Talmhan a bhí ar an áit.
    De réir mar deirtear liom, bhí Tíghearna maith ar an áit díreach roimh an t-am san. Mr. Yielding dob ainm dó. Fear lághac dob eadh é. Bhí sé go maith dos na tionóntaithe agus bhí síad-san an-cheanamhail air. Tá cuid dá shliocht in a gcómhnuí in aice na h-áite fós agus is mór an meas atá ag lucht na h-áite ortha.
    Ní raibh Mr Yielding ró-shaidhbir agus le h-imtheacht aimsire b'éigin dó scaramhaint mar Thighearna Talman leis an áit agus í do dhíol. Ba bhrónadh an lá do mhuinntear na h-áite an lá san.
    Cheannuig Mr John C. Delmage an áit. Fear sanntac dob eadh eisean agus tá gráin ag muinntear na h-áite fós d'á ainm agus do réir na scéalta a innstear 'na
    Pádruig O Néill
    Gleann Searúill, Co. Luimnigh