Scoil: Scoil na mBráthar

Tiobraid Árann, Co. Thiobraid Árann
An Br. C.B. Ó Cuinn

Ar an leathanach seo

1. Aon uair amháin, bhí feirmeoir agus tríur fear amuigh i bpáirc Uí Ragaillige i mBaile Nua i gcontae Tiobraid Árainn, ag baint prátaí. Do bhíodar ag obair an lá go léir, acht do chuadar isteach i gcóir dinnéir, agus níor thuit aon rud amach dos na prátaí.
    Do chuadar amach tar éis an dinnéir agus thosnuigheadar ag obair arís. Tar éis tamaill, tháinig an cáilín aimsire amach leis an dté. Do shuidh an feirmeoir síos, leis na fearaibh, agus annsan do chuir an cáilín aimsire amach an té. Nuair a bhíodar a' ól, do chonnaiceadar bean is fiche agus aprúna bána ortha ag piocadh na bprátaí. Do bhí eagla ar gach duine dul in aice leo. Dubhairt an feirmeoir go mbeadh na prátaí go léir imithe, agus do shiubhaladar amach as an bpáirc. Do bhí dearmad ortha do bhí na prátaí go léir ann, gan aon cheann bheith imthighthe.
    Criostóir de hÓgla
    Seán Mac Seoidh