School: Eidhneadh, Inis (roll number 14622)

Eidhneach, Co. an Chláir
Ss. Mac Gearachaigh

"Sgéalta Grinn"

Bhi fear ina chomhnuidhe in Árd an Mhachaire uair amháin Tadhg Ó Gharmán ab'ainm dó.Bhi sé pósta ach ní raibh clannaige.Ni raibh aon mhaitheas ann chun a chuid oibre a dhéanamh agus ní bhíodh féar ,ná prátaíná aon rud eile aige ,ach fear an -mhaith é chun cainnte agus chun troda dob eadh é.
    Aon la amháin tháinig bean ó'n gcómharsanacht isteach go dtí an tigh agus bhi Tadhg in a chodhladh .Bhí sí féin agus bean Thaidhg ag caint.Bhi an bhean ag rádh léi gur fuar an tigh a bhi in aici agus iothlann bhocht,agus an fear maoidhteach a bhí aici.Bhi Tadhg ag éisteachtleis an gcaint,ach ní dúbhairt se tada.D'éirigh sé as an leabadh in a léine.Fuair séladhar lathaighe ag an ndoras agus do chuir sé siar ar mhuinéal na mná é.Geallaim duit gur stad si de'n caint gan mórán moille.
    Máire Ní Éigeartaigh