Scoil: Eidhneadh, Inis (uimhir rolla 14622)

Eidhneach, Co. an Chláir
Ss. Mac Gearachaigh

"Ainmhithe Allta"
    'Siad na ainmhidgthe allta atá mór-thimcheall na háite ná an madra ruadh,an easóg ,an franncach, an broc agus an firéad.Is beag diabhál a dheineann aon ceann díobh ach amháin an madra ruadh.Ainmhide an-ghlic is eadh é agus is mó cleas atá aige.Marbhuigheann sé cearca,lacain,geana agus éin eile a bhíonni gclós na feirme.Cuireann na daoine madraí ar a thóir ach téigheann sé saor uatha i gcomhnuidhe beagnach.Taisbeánann an sgéal seo leanas dúinn go bhfuil an madra ruadh go han-ghlic.
    Bhí madra ruadh ann uair amháin agus bhí sgrios mór á dhéanamh aige i ndúthaigh áirithe ,agus do shocruigh muinntir na háite go gcurfaidís namadraí ina dhiaidh.D'imthigheadar in a dhiaidh arís agus arís eile ach ní raibh maitheaas ar bith ann
    Máire Ní Éigeartaigh
    An Machaire, Co. an Chláir