Scoil: Dubhlinn (B.), Inis (uimhir rolla 4870)

Dúlainn, Co. an Chláir

ar fad agus ní raibh lá bocht as sin amach.
    Aguistín Maoldomhnaigh
    Baile a Choileáin
    Dubhlinn
    D'íosadh cailín scadán guirt, cnámha is uile, i dtrí píosanna agus annsan nuair a bhíodh sí in a codlad san oidhche chífeadh sí a fear a pósfadh sí.
    Rud eile a deineadh siad.
    Labharfadh an fear a pósfadh siad istigh san lios.
    "Mise,me féin an diabal" ar sé.
  2. D'íosadh cailín scadán guirt, cnámha is uile i dtrí píosanna agus annsan nuair a bhíodh sí in a codlad san oidhche chífeadh sí a fear a pósfadh sí. Rud eile a deineadh siad. Téigheadh beirt cailín go dtí lios a bheadh in aice an tighe agus bhíodh snáth aca agus nuair a théidheadh siad go dtí an lios cuireadh siad an snáth isteac san lios agus beadh píosa an snátha in a láimhibh féin aca agus do labhradh siad agus deireadh siad "cé h-é atá ag bogadh mo snátha". Labharfadh an fear a pósfadh siad istigh san lios. Uair amháin cuaidh beirt cailín go dtí an lios, do bhí fhios ag fear go raibh siad ag dul ann agus cuaidh sé isteach san lios agus nuair a tháinig an beirt cailín go dtí an lios do cuir siad an snáth isteach san lios agus arsa siad "cé hé an fear ata ag bogadh mo snátha lúbarnaigh"