Scoil: Tullycasson

Ardvagh, Co. an Chabháin
(ní thugtar ainm)

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ar son pháis agus báis Mhic an Tighearna, mar shaothruigh tú........... smál peacaidh agus mar an gceédhna fá dhúinne go tré d'eadarghuidhe Ár dTigearna Íosa Críost do Mhac féin - ár saorú í pheacadh, ár seóladh chugat ag stiuradh Mac ain leatsa leis an Áthair agus leis an Spiorad cun (?) ní beo go síorruidhe.
    Dia do bheatha a Mhuire 'tá lán do grásta, tá an Tighearna leat, go beannuigh tú idir na mná agus is beannuigh tortha (?) do bhroinne Íosa.
    Naomh Muire Mathair Dé, guidh orann ins na peacaidh anois agus ag uair ár mbás Amen.
    Seo chugainn na Muire go humhlach chroidheach uair a (Sanntuigh ?) Sí le h-intinn gan chathuigh se do searbhontaig (?) go rabh Críost ina grásta againn agus cuideadh (?) linn a Mhaighdean ar uair mó bháis.

N.B. Mar a deirim, níl mórán do'n (?) seo iontuigthe. Cailín beag dar ainm Máire Ní Fhrighil a rinne an iarracht seo ar a sgríobh ó shean bhean as Gaoth Dobhair, Tír Chonaill. Ise a chuir chugamsa é, agus bfhachthas dom gur bfheárr é a sgriobh síos neamh-iomlan agus uile mar atá sé
    Sílim go bhfuil an tsean bhean seo (Beannacht Dé le na h-Anam) san chill anois. Tá dúil agam go bhfuair Mac Uí hEochaidh é san dicta (?) féin sul ar sgiob an bás leis é.
    Maire Ní Fhrighil