Scoil: Gort Both Fearna, Maurice's Mills, Ennis

Gort Bhotha Fearna, Co. an Chláir
Tadhg Mac Garbhaigh

crochadh.
    Tháinigh lá an chrochaidh. Frith seacht d'trucaill (of common cars) agus seacht gcapall agus cuireadh cóifrín in ngach trucaill díobh agus cuireadh gach fear aca na suidhe ar a chóifrín féin agus tiomáin siad leo go gleann na n-Ubhall.
    Nuair a shrois siad an tigh mar a rinne siad an foghail, crocadh iad ar chrann fuinnseóige (ash tree) ar aghaidh an tigh amach. Níor fhás aon duilleóg ar an gcrann san ó shin i leith.
    Deirtear go bhfuil rian na fola le feiscint ar fallaíbh an tighe fós agus ná féidir é chluadach le h-aoil nó le stroighin (?) agus deirtear fós go bhfuil seomra sa tigh sin (neamh nadhúrtha) aerach (?) ó shoin agus go bhfuil sé dúnta fós. Is le (Mac Mícheál Uí hAannracháin) an tigh fé láthair.
    Mícheåal de Faoite, Doire.
    Seán Ó Ruiséil, Doire.