Scoil: Leitir Uí Cheallaigh, Sráid na Cathrach

Letterkelly, Co. an Chláir
Seosamh Devitt

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhíodh aon seimné ins na tigthibh sin, acht poll déanta ins an díón, agus théígeadh an deatach amach san poll san. Is i la an urláir a bhíodh an teine. Uaireannta do bhíodh na simnéithe déanta de shúganaibh. Do bhíodh doras amháín ins na tigthibh sin agus déintí iad as giúise. Bhíodh na dóirse san go han mhaith cun seasamh igcoinnibh an aimsir. Bhíodh poll san bhfalla. Saghas fuinneóga db eadh é sin, agus bhíodh siad dúnta le sop fhéir. Do bhíodh an úrlár déanta de dóib. Do bhíodh leath dorais ingach tigh díobh agus tá san idtigthibh fós. Bíodh adhmad nó móin acu cun teinneadh do dhéanamh.
        1. foirgnimh
    Teangacha