Scoil: Tamhnach, Inis

Tamhnach, Co. an Chláir
Proinnsias Gordún

1. Scéal
    Leath 'madán bhí ann agus bhí sé in-aimsir le Domhnall Uí Bhrian, Domhnall Ó Brian tá's agat - droch fear. Ní raibh aon fhághail scuir aige aon trethnóna nó go mbeadh an ghrian imighthe síos.
    Bhí se ag bogadh na bhfataí timcheall La Shin Seáin. Bhi sé tuirseach trethnóna timcheall ocht nó naoi a chlog 's dócha agus bhí ocras air.
    Rug sé ar an rún (spade) agus d'fhéach se suas ar an ghrian.
    "Mhuise Dia hort a ghrian" a dubhairt sé. "Mara beg (beag) é do chiall ; nó raibh tú riamh i n-aimsir? 'Á gcaithteá-sa bliain le Domhnall Ó Brian béadh deabhadh siar abhaile ort gach aon trethnóna
    Proinnsias Ó Gordúin
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)
    Thomas Mackee
    65
    Tobar Mháille, Co. an Chláir
  2. Bhí buachaill óg ann agus bhí sé a dul a' déanamh clúnais (cleamhnais). Bhí ficead púnt spré ag dul go dtí an mháthair. Ni raibh sé ag fághail ach dachad (dahud). Bhí sé ag dul amach a'dorais a'déanamh a'chlunais agus ghlaoch an máthair -
    "Heló agus ní ag glaodhach ort é" ar sise.
    "Seachain 'is ná réidhtigh ar a'dachad!!