Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 05_015

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 05_015

goideadh í agus gur tugad isteac ins an sid sin an bó.
    Ceartú
    Níos lugha i lár na páirce {Tugadh an t-ainm sin air mar geall ar go mbiodh slata ag fás ann} gach bliadhian Páirc na naoi ngiotaí Tugad an tainm sin ar na pháirc {mar geall ar go raibh sé níos giore ná na pairceanna a bhí tart-air} a lán móna {Pairc an Lochan} Ghlaoidh na sean daoine an t-ainm sin air mar geall ar go raibh fear darbh ainm Séamus ina chomhnuidhe i dterach mhór i lár na páirce. Páirc an Mhanraigh. Níor lugha ag bun an t-srutháin. Bháist na Sean Daoien an t-ainm sin air.
    Sruthan Loch Ghil an t-ainm Sruthán bun chnuic Sruthan na mBreac ngeal. Bháist na sean daoine an t-ainm sin air mar geall ar go bhfuil lán breac e fághail ann. Logan an locha mhoir
    Siobhán Nic Manamon