Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 16_024

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 16_024

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sin air mar bhí fear in a comhnuidhe in aice na h-aite sin agus [Tomháis abhí amr ainm air] "Áit a bhfuil se suidhte".Tá sé suidhte i Maigh-Mhuillin shuas sa chnoc. "An chuma tá cuma chruinn air. An bhfuil claidhe nó bainnc chré thart air ní'l "nó crann". Lá crann beag ag fás le taobh an leasa. An raibh baint ag na tuatha De Danann nó ag na lochlannaigh leo. Níl fhios ag mó athair nó ag na sean-daoine atá thart ar mó bhaile. Ar chuir duine isteach air ariamh. [D'iarr mé ó shean-duine atá air mó bhaile gur chuir dhá pháiste isteach air an lios sin agus cailleadh iad. poll.] Ní'l Sgéalta Ní'l. Cé rinne an lios sin. Níl fhios ag na sean-daoine nó ag m'athair. "Cé'n t-am Ní'l fhios agam. "Cé'n fáth" D'iarr mé ar shean duine cé an fáth a rinneadh an lios sin agus dubhairt se nach
    Cáitlín Ní Sheoighe