Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 16_069

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 16_069

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sean daoine go mbíonn uair mhaith le teacht chugann. Nuair abhíonn ceo trom ar an cnoch agus gan tadhaidh a feicéal fríd deirtear go mbíonn droch uair le teacht. Deireann an sean daoine go mbíonn droch uair le teacht nuair a fheictear easóga ins na páirceann a nó ar claidhe. Deirtear go mbíonn droch uair le teacht chugann nuair a bhíonn soillse ar na carraigeacha. Nuair abhíonn gaoth atuaidh againn deirtear go mbíonn uair thirm cruaidhe le teacht chugann. Deirtear go mbíonn uair the le bheith againn nuair abhíonn gaoth aniar againn. Deireann na sean daoine go mbíonn uair fhluic le teacht nuair abíonn tuar ceatha ar an
    Cáitlín Ní Sheoighe