Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 19_026

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 19_026

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    “Sidhe na Leacracha Dubha” Tá shidhe na leacracha dubha suidhte i bPollraithnig ag bun an chnuic. Tá cuma deas chruinn ar an sidhe seo. Dubhairt na sean-daoine nach raibh aon chlaidhe no bannc cré nó crainn thart air. D’iarr mé ar na sean-daoine an raibh poll ar bith ins an sidhe seo. Dubhairt síad nach raibh poll ar bith ins an sidhe seo. D’iarr mé ar na sean-daoine an raibh sgéal ar bith ag baint leis an sidhe Dubhairt síad nach raibh sgéal ar bith ag baint leis. Níl fhios ag na sean-daoine cé rinne an sidhe no cé an fát a rinne an sidhe seo.
    D’iarr mé ar na sean-daoine an raibh baint ag Tuatha De Danann no ag na Loclannag leis an sidhe seo. Dubhairt síad nach raibh. Dubhairt síad nár chuir duine ar bith isteach air aríamh. Chonnaic síad sollas ins an sídhe seo oidhche amháin.
    Tomás Ó Ceamarcaig