Scoil: An Mhainistir (uimhir rolla 13130)

Bun an Churraigh, Co. Mhaigh Eo
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086F, Leathanach 05_025

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086F, Leathanach 05_025

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an balla mhór ar a tugadh "lanntaí" ina sean tighthe. Ar bhárr an bhalla beag seo frágann ndaoine a lán rudai-mar cadaigh.
    Ar dtús cuireagh siad na "racái" treasna nuair a bhadh siad ag cur suas an t-adhmaid. Nuair a bhiodh sin déanta acu cuireadh siad suas na "crataí." Adhmáid a bhead geárrcha suas a b'eadh, na crataí. Os cionn na cratái cuireadh siad sgraithe agus os a gcionn sin arís cuirreadh siad cothain.
    (Ó bhéal Gráinne Ní Fionnacheaigh atá nocha is a sé bliadhna d'aois anois.) Cuala sí an méid sin faoi an teach ón a (túismuightheára tuismuightheóirí timcheall fiche bliadhain o shoin