Scoil: An Mhainistir (uimhir rolla 13130)

Bun an Churraigh, Co. Mhaigh Eo
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086F, Leathanach 05_033

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0086F, Leathanach 05_033

Ar an leathanach seo

1. 1) Bhiodh bothógaí ag na daoine fadó ar na cbuic agus ias na gleanntaí. Bhiodh siad in agcomhnaidhe ionata a bhiod siad ag tabhairt aire dá g cuid beithidheach ar an t sliabh
    2) Bhí na bothógaí déanta as fadaibh agus clocha. Bhí ceann de na bothógaí seo ar Cnoc Aircach, Cnoc Sliabh Mór, Cnoc Mionnan agus ar Cnoc Gabhail a Mhám.
    3) Níl aon cheann diobh seo ina seasamh anois acht tá a sean-fóthracha le feiceal go fóill. Tá na fothracha seo le feicéal í Bochóg, á nGleann An Clochar, í Sliabh Mór agus ins na Glaca. Do chodhluigh na daoine ins na bocógái agus d'ich siad ambiadh ionnta. Rinne siad maistreadh ionnta freisin agus do chuir siad an t-im abaile chuig a muinntir annsin.
    null