School: Ceathrú Thaidhg (roll number 15032)

Ceathrú Thaidhg, Co. Mayo
Teachers:
Pádraig Mag Shamhráin Pádhraic Ó Gacháin

1. Scéal

Bhí Pápa ann uair amháin agus bhí sé chomh sean agus go raibh sé le bás.

Bhí Pápa ann uair amháin agus bhí sé chomh sean agus go raibh sé le bás. Bhí seacht sagairt ins an ríoghacht céadhna agus gach lá ariamh bhí siad uilig ag troid go bhfeiceadh siad cé acú a bhéadh ina Phápa nuair a gheobhfadh an Pápa eile bás.
    Lá amháin bhí ceann do na sagairt ag dul go dtí an Pápa agus nuair a bhí sé cupla míle ón teach bhí sé an-dorcha. Chonnaic sé teach gar dó, chuaidh sé isteach sa go bhfanadh sé ann go maidin. Ní raibh sa teach acht lánamhain agus bhí mac amhain aca acht ní raibh thar seacht mbliadhna d'aois. Thug siad bainne agus leite minead coirce d'on sagart acht ní íosadh sé tada mar mbhéadh an mac ag ithe leis. Dubhairt fear a' tige nach mbhéadh a mhac ag ithe leis mar bhéadh sé ag gáiridhe i gcomhnuidhe. "Is cuma liom," arsa an sagart.
    Thosuigh siad ag ithe agus ní raibh siad i bhfad no gur thosuigh an gasúr ag gairidhe ach níor labhair an sagart. Sgathamh beag eile
    Micheál Ó Conghaile
    Ceathrú na gCloch, Co. Mayo