Scoil: Lisín na hEilte (Cailíní)

Lisheennaheltia, Co. Galway
Cáit Ní Choisdealbha

Ar an leathanach seo

1. Bhí taillúir ann uair amháin ag fághail neart le déanamh, ag saothrú go léor airgid. Táinig bliadhain ana fhluich agus níorbh triomuigh an móin dos na daoine. Ar deiridh bliadhna b'éigin dó dhul go coill in aice an tíghe go mbainfeadh sé adhmad chun teine a dheánamh don Gheimhreadh. D'imthigh se maidin go moch go dtí an choill. Thug sé leis sámh agus tuagh, cosuigh ar ag bainc chrainn. Ar féachaint thart dó féin chonnaic se fear ar capall ag teacht chuige. Is géarr go dtáinic an fhear chapall suas chuige. Beannuigh fear an chapaill dó agus d'íarr sé don taillúir cé raibh a léithide seo d'fear in a chomhnuidhe. "Mise" an fear atá tú ag tóruigheacht. Thóg fear an capaill leitir as a phóca. Seo leitir ó do deirbhshúir. D'fheach an taillúir ar leitir agus do léigh í. Is é a bhí sa leitir "Tá me tinn. Tar chugam comh tapaidh is bhéarfaidh do chosa tú ar an bpoinnte a léighfidh tú í seo. Déarfaidh mé luach saothair maith dhuit." D'fhéach sé thart. Ní raibh aon deis marcuigheachta aige ach a dhul ar cúl fhir an capaill. D'imtigh leobhta agus ba ghéarr go rabhadar in Uladh. Tháinig an trathnóna agus bhí súil ag an mhnaoi isteach leis. Bhí imnidhe uirri agus cuaidh sí amach go dtí na comhursa ag fiafruighe an raibh aon tuairisc ar a fear. Ar maidin annsin cuaidh sí go dtí na póilíní. D'innsigh sí an cás do na
    AT1792A: The Priest's Pig
    Mairéad Nic Bháird