Scoil: Castlerock N.S. (uimhir rolla 13242)

Drummartin, Co. Sligo
Frank Haran

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann uair amháin agus cuaidh sé amach ag iascaireacht lá. Bhí slat, dorugha agus dubhán aige. Chuir se baoithe ar an dúbán agus chaith amach san abhainn e. Bhí sé ag iascaireacht go ceann i bhfad agus fe dheireadh fuair sé freagairt. Bhí rud an-thron ar an dúban agus is ar éigin a bhí se inann e a tharraint isteach. Tharraing sé chun chuan é agus is annsin a thug e faoi deara gur fear a bhí ann agus bhí an dúbán sáidhte in-a shúil. Bhí an fear beo ach ina dhiaidh sin. Bhí radhairc na shúile caillte aige. D'iarr sé luach na súile ar an bhfear eile. "Nár sábáil mé d-anam duit" ars an t-iasgaire "gan dul ag tabhairt luac do shúile duit anois"
    Thug fear na leath-shúile isteach 'un a tseisiúin an fear eile. Níor fhéadh an breitheamh luach na súile a dhéanamh amach dhó. Ó shábhail sé a anam dhó níor fhéad breitheamh ar bith breitheamhas a thabairt air. Bhí an cheist á pléidhe ar fud na tíre.
    Bhí na sgoláirí ag teacht
    AT0155: The Ungrateful Serpent Returned to Captivity