School: Baile Mhúirne (C.)

Baile Bhuirne, Co. Cork
Eibhlín, Bean Uí Bhuachalla

1. Do bhí fear ann uair agus do bhí sé na chómhnuidhe i gCiarraighe agus do bhí sé pósta ach do bhíodh an fear agus an bean ag troid i gcómhnuidhe fé dheire do chuaidh an fear ag obair go feirmeoir agus taréis cúpla bliadhan do bhí alán airgead aige, agus do tháinig sé abhaile airís an lá na dhiaidh sin d'fhan sé sa leabaidh go deánach agus do glaoidh a bhean air ach níor eirig sé
    Nuair a eirig sé dubhairt a bhean leis "you sleepy stracaire" agus dubhairt an fear "ná fuil sé luath [?] dhóithin" agus d'fhéach sé ar an clog agus do bhí sé a deich a clog agus dubhairt sé "ó a Muire agus conus a imthig an lae uaim agus d'ith sé a breicfeast agus d'imthig sé amach agus cuaidh sé síos an bóthar ag ceannach bídh.
    Do ceannuig sé feoil agus císte milis agus alán rudai eile. nuair a bhí sé tagaithe abhaile d'feach sé isteach an fuinneoig feachaint cá raibh a bhean agus do bhí sí istig ag leígheadh
    Bríghid Ní Donnabhaín
    An Cheapach Thiar, Co. Cork