School: Dubhach (Duagh)

Dooagh, Co. Mayo
Na Mná Rialta

1. Acaill
    Bhí Acall ina sleibhte, ní raibh fod tallidh tenntí le spad ann, no go d'táinig na daoine ann. Thosuigh siad ag cuireach agus agus ag deanamh tighthe, cuid acu le cloiche agus cuid éile le fodaí sleibhe. Ní raibh acu ach ag iascach agus mín bhuidhe le n-ithe. Geadhilg uilig a bhí gá labhairt ins an t-am sin, agus ní riabh aon scoil ann gur cuir Riaghaltas Sasana ar bun iad. Bhí Cuirre acu a rinne siad féin a gcoir iascach. Ní raibh aon áit acú le landáil a deanamh, ach ar na carraiceacha fiadhain, agus mar sin baitheadh a lán acu.
    Dooagh, Co. Mayo
    Síle Nic an Ultaigh