School: Dubhach (Duagh)

Dooagh, Co. Mayo
Na Mná Rialta

1. Scéal

In 1840 bhí maighistiar scoile ann. Bhí sé ina chomhnuidhe i mBhaile Shliabh Mór.

In 1840 bhí maighistear scoile ann, bhí sé ina comhnuidhe i mbhaile Shliabh Mór. Oidhche amhain bhí sé ina codhladh. Tháinigh Neach do ar uair a do dheag san oidhche. Dubhairt an neach leis go raibh ceithre pota óir i ceithre léagáin agus tá siad díreach ina dhiaidh a chéile. Tá ceann i léagán na Briana, agus ceann ins na craigreacha. An ceann a dubhairt sé leis dul tá sé i lár Báile Sliabh Mór, agus an ceann éile taobh thiar d'en Chill. Dubhairt an Neach leis bean áirid a bheadh leis agus spád, agus picáin. Nuair a bheadh an buidéal aige bheadh paiste ins an mbuidéal, agus thiubhradh an paiste sin fios dó faoi
    Síle Nic an Ultaigh
    Áine Ní Dómhnaill