Scoil: Caurane (uimhir rolla 13175)

Caurans Lower, Co. Mayo
P. Mac Giolla Gaileng

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ba gnáthach le na daoine dul go dtí Meircá sul a cuireadh stop leis an imirce. Tá seisear nó seachtmar daoine i Meircá o ár baile 'sgainne.
    Tá loch ann darb ainm Loch "Leath Baile Ruadh". Loch beag is eadh é acht tá i lán iasg ann. Luis is mó atá ann. Cuala mé sean duine a rádh go dtagann eascon mhór isteach go dtí an bhruach uair ama 26 blian agus tosuigheann sé ag feaduighail. Do lean an eascon sin fear darb ainm "Aintone Breatnach" o Shinnagh. Ar bhruach an locha tá rian glua[?] naomh Pádhraic ar chloich agus tá tobair beannuighthe in aice leis. Chuala mé Bean Ní Mórán ag radh go ndeanaidh na daoine stathsún ann fadó.
    Tá loch eile taobh thuaidh den loch eile darb ainmh "Loch Deirc". Lá amháin timcheall 30 blían o soin bhí m'athair ag obair in aice an loch sin. I lár an lae chuala sé torann san aer
    Levallinree, Co. Mayo
    Seán Seosamh Ó Morán