Scoil: Caurane (uimhir rolla 13175)

Caurans Lower, Co. Mayo
P. Mac Giolla Gaileng

Ar an leathanach seo

1. Cualaidh mé gur thuit Eiteallán sidhe isteach i loch Déirc agus deireann daoine eile nach eiteallán sidhe act eiteallán ceart a bhí ann.
    Lá Fóghmhair a bí ann agus bí na daoine ag baint coirce bhí Maire Ní Gioll Gailleng ag dul suas go dtí an páirc cuaile sé an gló agus cheap sí gur tornach a bhí ann.
    Nuair a d'feach sí suas connaic si an rud suas ins an aer Tháinic faiteas an domhain urtí deir sí gur raibh sulas thar timcheall air. Níor bfada gur thainic sé os cionn an loch thuit sé síos ins an loch agus cuir se uisge isteach ins an talamh An lá céana tháinic gaoth mór agus bhí sé ag casadh agus luabadh agus leag sé crainnte ag cruach coirce agus cruach féir. Deirtear gur leag sé tighthe in áiteacha freisin.
    Níol aon tonnta le fécieant
    Seán Mac hÉil